Tanım ve Genel Bilgiler Küçük çam ağacı, çam türleriyle doğrudan alakalı olmayan, ancak iğne yapraklılar grubundan olan bir bitki türüdür. Bilimsel adı Araucaria'dır ve dünya çapında iç mekan bitkisi olarak bilinir. Aynı zamanda tropikal bölgelerde bahçe süsü olarak da kullanılır. Anavatanı, Avustralya kıtasının doğusundaki Norfolk Adası'dır. Genellikle deniz seviyesine yakın alçak yerlerde yetişir. Salon çamı veya salon arakoryası olarak da adlandırılan bu bitki, muhteşem yapraklarıyla dikkat çeker ve bulunduğu yerin değiştirilmesini pek sevmez. Bakımı Nasıl Yapılır? Küçük çam ağacı, kış veya yaz fark etmeksizin oda sıcaklığında bakılabilir. Bitki, güneş ışığının yanı sıra diğer ışık kaynaklarından da faydalanabilir. Güneş ışığını gören tarafa doğru eğilim gösterebilir. Bu eğilmeyi engellemek için bitkiyi sürekli çevirerek her tarafının ışık almasını sağlamak önemlidir. Ayrıca, her yıl topraktaki mineral ve vitaminleri emdiği için bu eksikliklerin giderilmesi amacıyla mineral ve vitamin desteği sağlanmalıdır. Saksı değişimini, köklerinin çok uzadığı dönemlere denk getirmek yararlıdır. Bitkiyi hava akımından korumak sağlıklı sonuçlar verir. Küçük çam ağacı, kabuklu bit ve unlu bit gibi zararlılardan korumak için 15 günde bir kontrol edilmelidir. Sulanması ve Budanması Bitkinin başka bir cisimle temasını engellemek, kış aylarında soğuktan korumak ve az sulamak gerekmektedir. Su, toprağın her kısmına ulaşmalı ve günlük su miktarı sabit olmalıdır. Küçük çam ağacında herhangi bir değişiklik fark edilmezse sulama yöntemi her gün aynı şekilde uygulanmalıdır. Yaz aylarında ise bitkinin suya olan ihtiyacı arttığı için su miktarı artırılmalıdır. Asla soğuk suyla sulanmamalı, suyun oda sıcaklığında olmasına dikkat edilmelidir. Aşırı sıcaklarda, yapraklara su püskürtmek bitkiyi rahatlatır. Küçük çam ağacını kışın bitiminde ve havalar ısınmaya başladığında budamak gereklidir. Budama işlemi, çamın uzamış dallarına şekil vermek için yapılır. Budama, kış aylarında değil, havaların güzel olduğu zamanlarda gerçekleştirilmelidir. Budanan yerin hava almamasına dikkat edilmelidir. Bu yüzden soğuk macunla budanan yerin kapatılması gerekir. Çoğaltılması Bitkide birden fazla dal ve gövde varsa, bunlardan bir tanesi köke yakın bir yerden bitkiden ayrılır. Sonra köklenebilmesi için su içinde belirli bir süre bekletilir. Köklenme işleminden sonra, küçük çam ağacını uygun toprak ve uygun saksı tedarik ederek dikkatli bir şekilde dikmek gerekir. Diğer arakorya bitkisine uygulanan sulama ve bakım tekniklerinin aynısını bu bitkiye uygulayarak sağlıklı bir şekilde büyümesini sağlayabilirsiniz.
|