Şeker Çamı Kullanıldığı Alanlar
21 Haziran 2024

Şeker Çamı Kullanıldığı Alanlar

Şeker çamı (Pinus lambertiana), anavatanı Kuzey Amerika olan bir çam türüdür. İngilizce ismi "sugar pine" olarak bilinir. Yumuşak çam türleri arasında yer alan şeker çamının yüksekliği yaklaşık olarak 45-65 metre arasında değişmektedir. Diğer çam türleri arasında boyunun uzunluğu bakımından ilk sıralarda yer alır. Gövde çapı ise 1-1,5 metre arasında değişiklik gösterir. Her mevsim yeşil kalabilen bir ağaç türüdür. Yapraklarda mayıs ayından haziran ayına kadar çiçeklenme oluşur ve çiçekler tek cinsten meydana gelir. Hafif kumlu ve orta tınlı topraklarda iyi bir şekilde yetiştirilebilir. Ayrıca zayıf yapıya sahip topraklarda da rahatlıkla büyüyebilir. Asit ve nötr toprak özelliği taşıyan bölgelerde ve gölgenin bol olduğu alanlarda büyümez. En sevdiği toprak türü kuru ve nemli topraklardır. Ayrıca oluşabilecek kuraklıklara karşı da oldukça dayanıklıdır.

Şeker Çamının Kullanım Alanları

  • Tohumlarından çiğ veya pişmiş olarak çeşitli tatlılar yapılabilir.
  • Bazı gıdaları tatlandırmak için kullanılabilir.
  • Hamur ağacından salınan diğer reçinelerin bir yan ürünü olarak vanilyalı tatlandırıcı elde edilir.
  • Bu ağacın şekeri kaynatılarak elde edilir.
  • İnsan vücudunda görülebilecek bazı rahatsızlıklara karşı oldukça faydalıdır. Bütün çam ağaçlarında oluşan reçineler tam bir sağlık dostudur. Böbrek ve mesane şikayetlerinin tedavisinde kullanılan reçine, romatizma hastalıklarının iyileşmesinde de etkilidir. Buhar banyosu yöntemiyle romatizmanın geçmesine yardımcı olur.
  • Solunum sistemi için oldukça faydalıdır. Öksürük, soğuk algınlığı, grip, mukoza zarları ve solunum yolu şikayetlerinin tedavisinde büyük fayda sağlar.
  • Yüz cildinde oluşabilecek yara ve yaralanmalara karşı oldukça etkilidir. İçerisinde bulunan maddeler sayesinde yanık oluşmuş bölgenin ağrısını geçirerek iyileşmesine yardımcı olur. Ayrıca güneş yanıklarının vücuttan kaybolmasını sağlar. Deri ve cilt üzerindeki mantar hastalıklarına karşı da etkilidir.
  • Göz organında oluşabilecek rahatsızlıkların giderilmesi açısından da faydalıdır. Genellikle göz damlası şeklinde uygulanır.
  • Şeker çamından yeşil boya da elde edilmektedir.
  • Bu ağacın yapraklarının ucunda "terpen" adı verilen bir madde bulunur. Bu maddenin dışarı atılması halinde dibinde yetişen bütün bitkilerin büyümesi durur ve zamanla kurur. Bu madde sayesinde tarım alanlarında istenmeyen otların yok edilmesi oldukça kolaylaşmıştır.
  • Şeker çamından elde edilen reçineler, vernik yapımında yardımcı madde olarak kullanılır. Şeker çamı reçinesi ile elde edilen vernik, ahşap yüzeylere karşı harika bir koruma sağlar.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Limon Çamının Bakımı

Limon Çamının Bakımı

Popüler İçerikler

Halep Çamı Özellikleri

Halep Çamı Özellikleri

Haber Bülteni

Güncel

Higori Çamının Özellikleri

Higori Çamının Özellikleri

Güncel

Çam Fidanı Bakımı ve Ekimi

Çam Fidanı Bakımı ve Ekimi

Çam Fıstığı Kozalağı Nedir?

Çam Fıstığı Kozalağı Nedir?

Çam Sakızı Ağda Nasıl Yapılır?

Çam Sakızı Ağda Nasıl Yapılır?

Çin Beyazçamı Bakımı

Çin Beyazçamı Bakımı

Montezuma Çamı Özellikleri

Montezuma Çamı Özellikleri

Sabin Çamı Yağı ile Bitkisel Tedavi

Sabin Çamı Yağı ile Bitkisel Tedavi

Çam Kabuğu Suyu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Çam Kabuğu Suyu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?