Karaçam Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?
20 Temmuz 2024

Karaçam Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Karaçam

Ülkemizde birçok bitki türü aynı coğrafya üzerinde yetiştirildiğinden dolayı çeşitli iklim koşulları aynı anda yaşanmaktadır. Ülkemiz çam türleri bakımından oldukça zengin bir yapıya sahiptir. Özellikle Akdeniz ve Ege bölgelerinde karaçam yetiştiriciliği oldukça yaygındır. Mevsimsel olarak dağlık ve boş arazilere Orman Müdürlüğü tarafından oldukça fazla karaçam tohumu ekilmektedir. Bitki örtüsüne uyum konusunda sıkıntı yaşamayan karaçam, bulunduğu bölgeye çabuk adapte olup yayılma özelliğine sahiptir. Uzmanların karaçam üzerinde yaptığı araştırmalar sonrasında karaçam ağacı, çamgiller familyasından bir türdür.

Karaçam Özellikleri Nelerdir?

Karaçam ağacının gövdesi kalın ve boyu yaklaşık olarak 30-40 metreye uzamaktadır. Uzun ömürlü olan karaçamlar, uygun bitki örtüsünde bir asır kadar yaşayabilmektedir. Bunun yanı sıra yaşlı karaçam ağaçları özellikle soğuk bölgelerde gövdesinde çatlaklar oluşturabilir. Karaçam ağacı yetişince dış kabuğu kalın ve kahverengi bir görünüm almaktadır. Karaçam incelendiğinde bol reçineli ve tomurcukları büyüktür. Bunun yanı sıra karaçam ağacında yetişen kozalakların tohumları büyük, uçları sivri ve silindirik olup tomurcuklarında pulların bulunmasıyla birlikte kirpiksi özellik göstermektedir. Karaçam ağacının yaprakları diken şeklinde bir görüntü oluşturur. Bu yapraksı yapı sivri ve uzun olup uzunluğu 4-9 cm arasında değişen iğne şeklindedir. Karaçam yaprağı yeşil ve sert özellik göstermektedir.

Karaçamın Faydaları Nelerdir?

Karaçam, doğal dengenin korunmasında oldukça etkilidir. Özellikle havada bulunan CO² (Karbondioksit)'i yaşımsal öneme sahip olan 0²'ye çevirerek insanların solunumunda önemli bir yere sahiptir. Doğal ekosistemin dengede kalmasını sağlamasının yanında karaçam ağacı kereste imalatında oldukça fazla kullanılmaktadır. Ayrıca uzun köksü yapısı sayesinde erozyonu engelleyici özelliğe sahiptir. Bunun yanı sıra yapısında bulunan reçine sayesinde tutkal yapımında kullanılır. Ayrıca iğne şeklinde yaprak ve kozalakların ilaç sanayinde kullanıldığı bilinmektedir. Bununla birlikte ekildiği bölgede yağmur yağışlarının artmasına da katkı sağlar.

Karaçam Nasıl Yetiştirilir?

Karaçam'ın üretiminin kolaylığı ve doğal bitki örtüsüne uyumu sayesinde birçok kişi dağlık arazilerin yeşil görünüm kazanması amacıyla ekimini sağlamaktadır. Üreticiye fazla bir getirisi olmayan karaçam kozalağının toprağa ekilmesi halinde kendiliğinden büyümektedir. Karaçam ağaçları çoğunlukla kıyı bölgelerinin yukarı kesimlerinde orman oluşturmaktadır. Bunun yanı sıra step bölgelerde de karaçam varlığını sürdürmektedir. Ülkemizde Orman Genel Müdürlüğü tarafından çok ciddi anlamda karaçam ekimi gerçekleştirilmiştir.

Karaçam Diğer Çam Türlerinden Nasıl Ayrılır?

Karaçam ormanları çoğunlukla soğuk ve yüksek alanlarda kendiliğinden büyümektedir. İhtiyaç duyduğu besinleri toprak, hava ve güneşten sağlamaktadır. Diğer birçok çam türünün aksine dalları kalın, gövdesinde derin çatlaklar bulunup rengi gridir. Bununla birlikte iğne şeklinde olan yaprakları koyu renkli olması diğer birçok çam türünden kendisini ayırmaktadır. Karaçam; Akdeniz ve Ege bölgesinin yüksek kesimlerinde oldukça fazla görülmektedir. Bunun yanı sıra Akdeniz ikliminde de fazlaca görülen yıllık bir bitki türüdür. Ege ve Akdeniz'de oturan aileler yayla evlerini karaçam ağacından yapmaktadır. Bunun temel nedeni soğuk ve sıcağı geçirmeyen karaçam ağacının ekonomik bakımdan temin edilmesinin oldukça kolay olmasıdır. Ayrıca buradaki ailelerin bilinçlendirilmesi sayesinde karaçam kesimlerinden sonra tekrar ağaç yetiştirilmesi amacıyla halk karaçam tohumu kendisi dikmektedir.

Karaçamın Sağlık Açısından Önemi

Ekosistem üzerinde oldukça önemli bir yere sahip olan karaçam ağacı doğal oksijen dengesini sağlamaktadır. Bununla birlikte yapılan araştırmalar sonrasında özellikle solunum yolu hastalarının bu ağacın altında dinlenmesi halinde rahatsızlıklarından kısa sürede kurtulduğu gözlemlenmiştir. Ayrıca havayı temizlemesinin yanı sıra kök, gövde, yaprak ve kabuğundan üretilen ilaçlar sayesinde hastalıkların tedavisi mümkün olmuştur. Uzman biyologların yaptığı araştırmalar sonrasında karaçam ağacının birçok hastalığı tedavi edici özelliği tespit edilmiş ve bu bitkinin üzerindeki sağlık açısından faydaları hala araştırılmaya devam edilmektedir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Sarıçamın Özellikleri

Sarıçamın Özellikleri

Çam Kozalağı Nedir ve Ne İşe Yarar?

Çam Kozalağı Nedir ve Ne İşe Yarar?

Çam Türleri Nelerdir?

Çam Türleri Nelerdir?

Çam Terebentin Yağının Faydaları Nelerdir?

Çam Terebentin Yağının Faydaları Nelerdir?

Çam Yaprağı Yağı Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Çam Yaprağı Yağı Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Çam Fıstığı Kozalağı Nedir?

Çam Fıstığı Kozalağı Nedir?

Çam Ağacı Türleri ve Özellikleri

Çam Ağacı Türleri ve Özellikleri

Çam Ağdası Kullanım Şekli

Çam Ağdası Kullanım Şekli

Halep Çamı Özellikleri

Halep Çamı Özellikleri

Çam Ağacı Tohumu Nasıl Ekilir?

Çam Ağacı Tohumu Nasıl Ekilir?

Meksika Çamı Özellikleri

Meksika Çamı Özellikleri